Liman Altgris Виробництво
Цей модуль дозволяє працювати програмі в умовах виробничого підприємства. До базового модуля Liman Склад додається ряд довідників, документів та розширюються товарні звіти.
Щодо довідників, до програми додаються:
- Довідник сезонних закладок. Містить інформацію про використовувану сировину, яка змінює вихід нетто залежно від пори року (про ці товари написані куховарські книги).
- Довідник калькуляцій. Даний довідник містить усі калькуляційні карти, та карти переробки товару, що використовуються на підприємстві.
- Довідник сертифікатів на продукцію. Дані довідника використовуються при роздруківці сертифіката на продукцію, що виробляється. Актуально для кондитерських цехів тощо.
З документів:
- "Акт переробки" - цей документ дозволяє переробити один товар на кілька інших. Документ використовує довідник калькуляцій, а саме карти переробки товару. Тобто один раз Ви вказуєте перелік і відсоток виходу підсумкової продукції, а потім у документі вибираєте товар, його кількість і назву карти, за якою відбуватиметься переробка. Програма розрахує теоретичний вихід готової продукції, а Ви його коректуєте до фактичної величини.
- "Списання комплектів" - у принципі це одноразова калькуляція. За допомогою документа виробляється один продукт із кількох складових. Як компоненти, так і підсумковий продукт Ви вибираєте самі без будь-яких обмежень, тобто по суті можна зробити будь-що з чого завгодно.Відповідно, якщо є калькуляційні карти, значить, навіщо вони потрібні?! Тепер можна продавати готову продукцію, а програма сама спише з підрозділу сировину, з якої виготовляється ця продукція.
Більш корисним стає звіт "Прихід/витрата з деталізацією товару". Суть звіту в тому, що він тепер здатен список проданих страв розкласти в таблицю, яку старі бухгалтери називають "загально-харчовим розворотом".
Калькуляції створені таким чином, що дозволяють використовувати сезонний товар (читай вище довідник сезонних закладок), а також проводити автоматичну заміну основної сировини додатковим за відсутності першої. У програмі закладено сервісну функцію, яка дозволяє оновлювати калькуляції відповідно до останніх цін закупівлі або продажу на сировинний товар.
За допомогою модуля "Виробництво" можна вести товарний облік на підприємствах громадського харчування та підприємствах-виробниках харчових продуктів.